Webbhotell – Datalager.se

Vad är ett webbhotell?

Bild som visar hur ett webbhotell är uppbyggt

Ett webbhotell – eller rättare sagt en webbserver är nödvändigt för att en webbplats ska kunna publiceras online på internet.  Ett webbhotell kan tillhandahållas genom ett webbföretag och deras server. Dit pekar man sitt domännamn som via servern får kontakt med webbläsaren. När kontakt skett syns webbplatsen när man skriver in webbadressen i en webbläsare.

Det krävs med andra ord inte bara kunskaper i kodspråk som exempelvis html. Man måste även veta hur man pekar sin domän till en webbserver. Att peka sin webbplats mot en webbserver sker genom ett FTP-program. Med hjälp av ett sådant loggar man in på webbhotellets server och laddar upp allt material, sparade filer o.s.v. från den egna datorn.

Det finns en stor mängd företag som erbjuder webbhotell. Beroende på vilka tjänster man vill ska ingå i webbhotellet så varierar priserna. Det finns dessutom alternativ som är gratis men då brukar man få stå ut med att ha reklam i domännamnet. Vissa av de webbhotell som är gratis kräver även att få visa reklam på din webbplats. En fördel med att inte ha ett gratis reklamfinansierat webbhotell är att man själv kan placera annonser på sin webbplats som i sin tur kan generera intäkter till en egen verksamhet snarare än åt ett webbföretag.

Många webbföretag erbjuder paket där både webbhotell och domännamn ingår. Det är en fördel att ha båda dessa delar samlat under ett och samma tak. Visserligen kan man köpa domäner genom andra webbföretag som inte tillhandahåller kundens webbhotell men många föredrar att kunna administrera allting under samma kontrollpanel.

Gällande den kontrollpanel som webbföretagen erbjuder sina kunder så brukar en del krav ställas. En kontrollpanel bör vara smidig och enkel att förstå. Den får heller inte vara allt för begränsad. En begränsad kontrollpanel är en av orsakerna till att en del söker sig till ett annat webbhotell. Helst bör man kunna administrera domäner, e-postkonton och databaser i kontrollpanelen. Det är smidigt att kunna köpa nya domäner och ha möjlighet att förankra direkt med webbhotellet. Om man genomför en direktbetalning med kort så brukar de flesta webbföretagen som tillhandahåller webbhotell förse kunden omgående med inloggningsuppgifter till FTP. Ibland vill man helt enkelt att saker och ting ska gå fort. Det är också smidigt att ha möjlighet att administrera e-postkonton. Många erbjuder tillgång till ett näst intill obegränsat antal e-postkonton, vilket är en fördel om man exempelvis är delaktig i en stor organisation där många personer behöver unika e-postkonton. För att exempelvis underlätta uppdateringar på en webbplats kan det vara bra att ha möjlighet att även kunna administrera databaser i kontrollpanelen.