Webbhotell – Datalager.se

Detta bör du veta om webbhotell

Har du funderingar kring vad ett webbhotell är för någonting? Oavsett om du är privatperson eller driver en organisation och har som syfte att skapa en webbplats – så bör man tillskansa sig vissa förkunskaper. En bra start är att försöka lära sig grundläggande html.

Vad är ett webbhotell?

Vidare behövs en webbadress eller ett domännamn som är en annan term som används. Med hjälp av en webbläsare skriver man in domännamnet för att få direkt åtkomst till antingen webbplatsens startsida eller till specifika sidor på webbplatsen.

För att kunna realisera hela processen, det vill säga att realisera åtkomsten till en webbplats så behövs – förutom kunskaper i kodning – ett webbhotell. För att domännamnet ska vara gällande online behövs alltså ett webbhotell. Vill man ha ett webbhotell med tillräckligt utrymme så rekommenderas att betala för ett bra och tryggt webbhotell framför att knuta ett domännamn till ett webbhotell som är gratis. Bland annat för att många gratisalternativ är reklamfinansierade, vilket inte alla föredrar.

När man har valt sin leverantör av webbhotell så betalar man sitt abonnemang genom antingen faktura, kontoöverföring eller kontokort. När leverantören har registrerat betalning så skickas alla nödvändiga inloggningsuppgifter antingen via vanligt brev eller e-post. Vid snabbare betalning – d.v.s. när man betalar med exempelvis kontokort – så brukar man kunna få tillgång till inloggningsuppgifter direkt. Det är smidigt om man vill komma igång snabbt med en ny domän. Allt detta är möjligt att hantera genom webbhotellets kontrollpanel.

I kontrollpanelen så brukar det även vara möjligt att administrera e-postkonton och databaser. Har man ett företagsabonnemang så är det möjligt att ha ett näst intill obegränsat antal e-postkonton. Det kan behövas om det handlar om en stor organisation. En databas kan vara bra att koppla till din webbplats för att exempelvis underlätta uppdateringar. På sin webbplats startsida kanske man har senaste nyheter. För att slippa göra manuella uppdateringar i exempelvis ett HTML-dokument så kan sidan kopplas till en databas vari uppdateringar kan ske smidigare. Hur många databaser kunden har möjlighet att hantera varierar mellan olika webbhotell.

Kodspråk, grafik och alla de filer som man vill att ens webbplats ska bestå av – laddas upp från den egna hårddisken till webbhotellet, och för att kunna ladda upp så krävs ett FTP-program. Somliga av dessa program går att finna gratis medan mer avancerade måste köpas. När allt material till ens webbplats är uppladdat till det domännamn som är anslutet till webbhotellet, så ska webbplatsen visas i webbläsaren när man skriver in domänens adress.