Vad är ett domännamn?
Ett domännamn är egentligen en adress till ett utrymme på en server som finns tillgänglig genom internet. Servrar och internet kommunicerar genom så kallade ip-adresser som i själva verket består av en rad sifferkombinationer. För att underlätta sökvägen översätts dessa siffror till ett domännamn som i regel är lättare att komma ihåg. För att exempelvis komma till Facebook’s webbplats måste man skriva in domännamnet facebook.com i en webbläsare som föregås av förkortningen för world wide web. Alltså, www.facebook.com.
Ett domännamn kan köpas hos ett webbföretag, och vanligtvis tillhandahåller dessa webbföretag även webbhotell. Genom en sökning på önskat domännamn är det möjligt at överblicka om det är upptaget eller ledigt samt vad det kostar. Kostnaden brukar bero på vilken toppdomän det handlar om. En toppdomän kan man säga är den högsta nivån i internets domännamnssystem (DNS). Sveriges nationella toppdomän är exempelvis .se. Man kan säga att toppdomänen är ändelsen i domännamnet. Exempel på icke-nationella toppdomäner är .com och .nu.
Det finns även så kallade subdomäner. Det är oftast önskvärt att kunna ha tillgång till obegränsat antal subdomäner knutet till toppdomänen. En subdomän är längre än det vanliga domännamnet och används med fördel om man vill ”sortera” olika avdelningar och förtydliga dessa för webbanvändaren. Om man exempelvis driver en blogg och vill att besökarna lättare ska hitta dit. Så kan man skapa en subdomän.
Exempel: blogg.exempel.exempel
Ett eget domännamn ger användaren även tillgång till unika e-postadresser. För ibland kan det handla om att webbplatsen behöver fler e-postkonton knutna till sig. En större organisation behöver mängder av e-postkonton åt sina anställda. E-postadressen kan bestå av ett namn följt av @exempel.exempel. En del webbhotell erbjuder alltid sina kunder en standard i form av postmaster@exempel.exempel. Fördelen är att om en besökare på din webbplats missar kontaktuppgifter så finns det ändå en möjlighet att denna kommer i kontakt med dig med hjälp av väldigt lättsamt detektivarbete. Besökaren noterar ditt domännamn utan www och inklusive toppdomänen skickar e-post till postmaster@exempel.se. Erbjuds du den standard som nämnts så kommer mailet att nå dig även om din officiella e-postadress inom samma domännamn kanske är förnamn.efternamn@exempel.se.
De webbföretag som tillhandahåller både domännamn och webbhotell erbjuder ofta en lätthanterlig kontrollpanel. Därifrån är det möjligt att administrera och köpa nya domäner.
Det finns flera olika anledningar till varför man köper ett domännamn. Det allra vanligaste är för att driva en egen webbplats samtidigt som man anser att domännamnet är mindre viktigt. Att köpa ett domännamn kan även vara ett ypperligt sätt att skydda ett varumärke. Somliga köper domännamn för att sälja dem dyrare i framtiden.