Webbhotell – Datalager.se

Djupgående information om domännamn

Vi har tidigare diskuterat domännamn här på datalager.se och det som vi nämnt tidigare har varit mer grundläggande. I denna artikeln går vi in lite mer på djupet så att du som läser får ännu mer kunskap om vad en domän egentligen är.

Djupgående information om domäner

Ett slagkraftigt domännamn som är lätt att minnas är alltid värt att sträva efter om man vill öka sina chanser till många besökare på sin webbplats. Det är givetvis möjligt att få många besökare till webbplatsen med hjälp av exempelvis Google och sökmotoroptimering, men det är givetvis viktigt med ett relativt okomplicerat domännamn som gör det smidigt för internetanvändaren att skriva in det i en webbläsare.

Ett domännamn är egentligen en ip-adress som i sin grundläggande utformning består av en sifferkombination. Naturligtvis kan en lång rad siffror vara svåra att komma ihåg. Därför översätts dessa sifferkombinationer med fördel till mer specifika domännamn. Domännamnet innehåller också en så kallad toppdomän vilket är ett domännamns ändelse. I exempelvis facebook.com så är ”.com” en internationell toppdomän. Övriga internationella toppdomäner är exempelvis ”.nu” och ”.biz”. Den svenska toppdomänen utgörs av ”.se”, den norska av ”.nk”, den danska av ”.dk” o.s.v.

När du har en någorlunda idé om ett domännamn så är det dags att kolla upp så att det inte är upptaget. Vissa domännamn kan vara upptagna även med många olika toppdomäner. Det finns etablerade webbföretag som tillhandahåller både domännamn och webbhotell och ofta paket där både ock ingår. Men specifikt gällande för domännamn så brukar dessa webbföretag erbjuda en söktjänst på deras respektive webbplatser som gör det smidigt att se om ett domännamn är upptaget eller inte. Webbföretagen fungerar som ombud för ett flertal toppdomäner kan man säga.

Om du finner ett tilltalande domännamn som du vill köpa så ges du via webbföretaget tillgång till en kontrollpanel där du kan administrera domänen, och även såklart om du har flera. Många föredrar att ha både domännamn och webbhotell under samma tak.  När du köper ett domännamn så registreras det av webbföretaget och domännamnet parkeras. Låt säga att du inte har hunnit ladda upp din webbplats och det krävs mycket jobb och justeringar innan den är redo för att visas skarpt på internet. Då visar webbföretaget ett meddelande om att domännamnet är parkerat om någon skulle skriva in det i en webbläsare.

Priserna på olika toppdomäner kan variera men de kostar sällan mer än ett par hundra. Mellan varven så erbjuder webbföretagen riktigt billiga toppdomäner under en begränsad tid. Det man bör tänka på är att priset brukar gälla för ett år, och vid förnyelse så återgår oftast kostnaden till det ordinarie priset. Vid köp av domännamn brukar det ges möjlighet till flera betalningsalternativ. Vissa webbföretag erbjuder exempelvis 30 dagars fakturering.