Webbhotell – Datalager.se

Behöver du plats för din webbplats?

Det finns många olika anledningar till att man behöver en webbplats. Det kan handla om att en privatperson vill förmedla ett starkt brinnande intresse genom en webbplats. Somliga föredrar att blogga om vardagliga händelser medan andra har webbplatser för att presentera sina engagemang – exempelvis någon form av musikverksamhet eller kanske en idrottsförening. För etablerade företag är det extra viktigt att ha en webbplats tillgänglig. En stor del av marknadsföring sker idag via webben och det vore olämpligt om företagen missade en så grundläggande självklarhet som att ha en webbplats. Om det handlar om ett företag som dessutom bedriver försäljning så är det ytterst strategiskt att använda webbplatsen som en viktig säljkanal.

Webbplatser på Internet

Det krävs ett webbhotell för att ladda upp sin webbplats mot internet – eller alternativt att man äger en egen webbserver. Ett webbhotell är egentligen utrymme på en webbserver som tillhandahålls av ett webbföretag. Att äga och driva en egen server kan vara både kostsamt och knepigt, så därför är det vanligt att man köper ett webbhotell. Webbföretagen brukar erbjuda webbhotellkonton och domänkonton. Många väljer att kombinera sitt konto med både webbhotell och domänhanterare. Att ha allting under samma tak föredras främst p.g.a. smidigheten – det blir exempelvis färre login att hålla reda på.

Webbföretagen brukar erbjuda olika paket lämpliga för olika syften. När man köper ett webbhotell är det nämligen viktigt att ha i åtanke att kapaciteter såsom datautrymme, datatrafik och antal e-postkonton kan variera. Idag är det möjligt att få dessa kapaciteter näst intill obegränsade.  Generellt kan man säga att ju större krav på kapaciteterna man har desto mer kostsamt blir webbhotellet. Om man driver en webbplats som har mycket trafik så krävs det också att webbhotellet ska kunna hantera motsvarande datatrafik. Dessutom kan det krävas en stor mängd datautrymme om det finns många och kanske stora nedladdningsbara filer på webbplatsen. Har man både många besökare och många filer som laddas ner så krävs ett webbhotell som kan hantera både stora mängder datatrafik och datautrymme. Antalet e-postkonton som man väljer att knuta till den domän som är förankrad med webbhotellet kan också variera. En privatperson som bloggar om sin vardag brukar sällan ha ett behov av fler e-postkonton än ett enda. Däremot så finns det större organisationer med många anställda som har ett behov av betydligt fler e-postkonton.  Olika avdelningar kontaktas smidigast genom en egen e-postadress. I många fall har dessutom varje anställd sina egna e-postadresser knuten till organisationens domän.